rydbergsdance.com

Om oss

Skånes bästa sedan 55 år tillbaka.

Vår historia

Rydbergs Dance Academy grundades år 1966 och har sedan dess varit en otroligt viktig aktör i utvecklingen av Skånes dansmiljö. Vi är både glada och stolta över att kunna säga att vår dansskola har varit framgångsrik genom ur och skur.

Med över 55 års erfarenhet har vi plockat upp ett och annat, och fått en känsla för vad som utgör en bra danskurs. Vi kan därför med gott samvete säga att vi i mer än ett halvt decennium har erbjudit (och fortsätter att erbjuda) några av Skånes absolut bästa danskurser, undervisade av duktiga pedagoger i stora och fräscha danssalar. Vi har sedan starten drivit denna familjeägda dansskola med kärlek, vår hemliga ingrediens, och här kan du därför alltid förvänta dig god stämning och ett gott bemötande hos oss. Välkommen att se med dina egna ögon varför vår kära skola har stått emot tidens tand.

Välkommen till ditt danshem.

Vårt löfte

Ingenting är viktigare för oss än att våra elever har en god, varm, och lärorik upplevelse hos oss. Oavsett om du är dansvan eller nybörjare, liten eller stor, så kan vi garantera att du hos oss får en spännande, unik, och känsloladdad upplevelse du sent kommer att glömma.

Tillbakablickar från Helene Rydberg

Dansen har alltid funnits i mitt liv!

 

Började dansa ”jazzbalett” för min mamma (Kerstin) när de startade dansskolan 1966, sedan blev det steppkurser för min pappa (Lennart). Det var en härlig tid, inga mobiler och datorer fanns att tillgå, knappt TV. 

 

Mitt första Tv framträdande i dans var 1971 då jag var en av 20 uttagna bland 2000 sökande talanger som fick visa upp sig i ett underhållningsprogram, Vilken lycka och så spänd man var när det skulle sändas!

 

Om ni har läst mina föräldrar historia då vet ni att de bildade showgruppen ”Kerstin, Lennart och tjejerna” Vi var förutom mina föräldrar och jag, Louise och Marina som var i samma ålder. Vi dansade och sjöng och var otroligt populära i folkparkerna på den tiden. Det blev att skriva en massa autografer på våra idolkort som vi delade ut efter våra shower. 

 

Sen kom ett otal tv framträdande genom åren.

Det största Tv framträdandet var Melodifestivalen1983, året då Carola vann med låten ”Främling”. Många minns oss än idag och kommer ihåg att vi dansade i svarta kläder med vita handskar, hängslor och keps! Superkul!

 

Det blev det många resor för mig till Danmark, Pejsegaarden.

Där såg de till att få in de mest aktuella och välmeriterade gästpedagogerna såsom Danielle Krupka, Bente Waastad m.fl. 

Den fasta staben var alltid Britt Bendixen och hennes man Gene Nettles. En annan fantastisk dansare och koreograf var Jim Canady som kom till vår skola och gav oss det bästa under ett antal veckor när han var i Malmö. Och varje sommar for jag iväg till England för att vidareutveckla mig. 

 

Av en händelse började jag undervisa redan vid 17 års ålder då en av de ordinarie pedagogerna blev sjuk och jag fick ersätta henne. Kan nu i efterhand säga att det var en tuff men lärorik erfarenhet som påverkade mig mycket. Men kände efteråt att detta ville jag göra! Så jag fortsatte med att undervisa och att uppträda på olika scener runt om i Sverige. 

 

Har även stått på scen tillsammans med min faster Eva Rydberg i Sverige, Norge och Danmark. Två av många oförglömliga minnen var Globen i Stockholm (numera Avicii Arena) då vi var förartister till Frank Sinatra. Lite extra viktiga kände vi oss när vi blev eskorterade till scenen av Frank Sinatras säkerhetsvakter! Samt även medverkat ”Röda kors gala” i Dansk TV, där Drottning Margrethe och Prins Henrik kom och hälsade på bakom scenen, det blev till att öva att niga fint. Det kom många andra TV framträdande med min faster under åren.

 

Teater/musikalmässigt har jag även medverkat på Fredriksdalsteatern i uppsättningarna ”Funny Girl” och ”Sicken Ärta”.

 

Min största och svåraste uppgift var som koreograf ha hand om 300 tjejer i dans inför för invigningen av Damerna Fotbolls-VM 1995. Jag kände en stor press, inte minst för att det skulle TV-sändas i 30 länder men vi blev rosade både i TV som press! 

 

Idag är förvaltandet och vidareutvecklingen av Rydbergs Dance Academy som får mitt hela focus. Utbudet har utökats med ännu fler dansstilar och många av skolan elever har gått vidare till ett liv i rampljuset, bl.a Oscar Zia.

 

Vårt PowerPuff Crew medverkade 2017 i TV 4´s ”Talang” samt elever från vår skola medverkade i Melodifestivalen 2020.

 

Jag ser framemot många spännande år där vi fortsätter att erbjuda alla våra elever kvalitet, individuell utveckling och mängder av upplevelser både i danssalen och på scen.

 

Med det vill jag bara säga: Varmt välkommen att börja dansa hos oss!

Rydbergs i tidningen genom tiderna

Tillbakablickar från Kerstin Rydberg

55 år har hunnit passera (1966) sedan jag och min man startade vår blygsamma undervisning i jazzbalett på Skolgatan i Malmö. Lokalerna var charmiga men varken stora eller ändamålsenliga om man jämför med hur det är idag. Vi hyrde lokalerna för 25 kronor per dag men då fanns varken duschar eller varmvatten att tillgå ; )

 

1970 bildade vi vår showgrupp ”Kerstin, Lennart och Tjejerna” fick klartecken att ingå i folkparkernas stora artistforum där även ABBA, Anders Glenmark med flera stora artister var med och där hela landets folkparkschefer årligen samlades för att boka in de intressantaste programutbuden vilket gav oss otaliga bokningar över hela landet. Det blev hektiska somrar, inte minst genom den gratisreklam vi fick genom alla våra TV-framträdande. 

 

Genom åren blev det otaliga resor till dansmetropoler som USA, England och där vi fick ta del av det allra senaste.

 

1976 flyttade vi in i nya större och modernare lokaler på Skomakaregatan i Malmö. Kontrasterna mellan de gamla omoderna lokalerna på Skolgatan var så stora att många elever trodde dem hade kommit fel när de möttes av en hotelliknande entré. Det hände till och med att vi fick springa ner efter eleverna som trott de hade kommit till fel adress ; )

 

1983 var ett extra speciellt och minnesvärt år för oss. Tv-producenten Kåge Gimtell kontaktade oss och ville att vi skulle medverka som mellanakt i Melodifestivalen, samma år som Carola vann stort med ”Främling”.

 

Nästan hela familjen var med och dansade till ”Makin Your Mind Up” inför miljoner som satt klistrade framför tv-rutan.

 

Genom den amerikanske proffsdansaren Jim Canady som tillfälligt gästade Malmö i mitten av 80-talet blev vi tipsade om en ny motionsform, Workout som var otroligt stor i USA och såklart nappade vi på iden. Vi for iväg till L.A till Jane Fonda Workout studios och studera det nya fenomenet Workout och vi är väldigt stolta med att vi startade Södra Sveriges första Jane Fonda´s Workout, som numera heter aerobics. Redan vid starten fick vi in 400 nya anmälningar till den nya motionsflugan från USA.

 

Efter 16 år på Skomakaregatan flyttade vi till vår nuvarande adress Agneslundsvägen. Här har dansverksamheten utvecklats till en plantskola för unga talanger inom artisteri. Många är trenderna vi sett passera revy genom åren men vi har alltid varit noga med att behålla det viktigaste: hjärtat och den familjära stämningen bland elever och lärare. Efter Lennarts bortgång har vår dotter Helene tagit över rodret för vår verksamheten och det är med stor trygghet jag har lämnat över skolan i hennes händer.

Detta säger våra kunder om oss

5/5
Grymma lärare och härlig dansglädje på klasserna!
Sanna Björkman
5/5
Grymma lärare och härlig dansglädje på klasserna!
Sanna Björkman
5/5
Grymma lärare och härlig dansglädje på klasserna!
Sanna Björkman

Redo att anmäla dig till en av våra kurser?

Med vår nya och förbättrade hemsidan kan du enkelt gå in på vårt kursschema för att läsa mer om de dansstilar vi erbjuder, samt välja vilka kurser du vill anmäla dig till.

Vi hoppas att vi ses på dansgolvet snart.

Ingenting är viktigare för oss än att våra elever har en god, varm, och lärorik upplevelse hos oss. Oavsett om du är dansvan eller nybörjare, liten eller stor, så kan vi garantera att du hos oss får en spännande, unik, och känsloladdad upplevelse du sent kommer att glömma.